10 mars

Dagens namn är Edla och Ada
Edla är tysk kortform av namn som börjar på Edil, t ex Ediltrud. Namnet stavades ursprungligen Edela.
Ada är dels en kortform av Adela som betyder ’den ädla’, dels ett namn av hebreiskt ursprung med betydelsen ’prydnad’. I Bibeln var det namnet på Esaus hustru.

Denna dag i historien
 • 241 f.Kr. Rom besegrade Kartago (antik stad i nordafrika)
 • 1831 Främlingslegionen (Légion Étrangère) grundades av Ludvig Filip I av Frankrike den 10 mars 1831 för att bistå honom vid hans krig i Algeriet. Legionen tar emot frivilliga från hela världen. Numera kontrollerar man dock sökandes bakgrund för att inte brottslingar ska kunna ansluta sig. Efter att ha tjänstgjort i fem år kan soldaten, om han väljer att bosätta sig i Frankrike, ansöka om franskt medborgarskap. Främlingslegionens huvudkvarter ligger i Aubagne utanför Marseille i Frankrike.
 • 10 mars 1876 ringde Alexander Graham Bell (1847- 1922) det första telefonsamtalet. Bell var under hela sitt liv intresserad av att hjälpa hörselskadade och döva människor. Detta ledde till att han uppfann mikrofonen och sedermera telefonen. Telefonen blev snabbt en succé och två år senare 1878 kunde han sätta upp den första telefonväxeln i New Haven som ligger i delstaten Connecticut i USA. 2002 kom amerikanska representanthuset fram till att det inte var Bell som uppfunnit telefonen utan han hade stulit uppfinningen. Den riktiga uppfinnaren till telefonen är Antonio Meucci.
 • 1906-03-10 dödades 1099 kolgruvearbetare i Courrières gruvkatastrof i Norra Frankrike Orsaken till explosionen i gruvan är osäker men två hypoteser finns: antingen hanterades sprängämnen ovarsamt eller också antändes metangas av lågan från en gruvarbetares lampa.
 • 1957 den 10 mars föddes Usama bin Ladin. Det verkar onödigt överhuvudtaget.
Idag firas
 • Dry Season Celebration i Myanmar, Burma
 • Harriet Tubman Day i USA
 • S:t Laurence dag, kallas även: Laurent; Laurentius; Lawrence of Rome; Lorenzo
 • S:t. Kessog's Dag - irländare som var missionär i Skottland


Udda firande idag
 • Mario Day - varför har Paul Mario Day hamnat här? Han började sin karriär som sångare i Iron Maiden.
 • Var stolt over ditt mellannamn –dagen
 • Mellanbarnens dag
 • Lata dagen
 • Festival of Life in the Cracks Day – hittar ingen orsak eller bakgrund till den här dagen. Så vilket ska det vara: knäckebröds-dag eller dagen-då-livet-rämnar?
Mus Avdelare
Dagens meningslösa fakta
Antarktis består av 98 % is, 2 % sten. Genomsnittstjockleken på isen är 7200 fot. Det motsvarar 70 % av allt färskvatten i världen.

Dagens (…) från: Uncyclopedia
Varje dag lyfts en speciell artikel fram i Uncyclopedia. Dagen artikel handlar om Förödmjukelse. Inte ens författaren själv vill kännas vid innehållet och rekommenderar alla läsare att använda sin tid till något bättre än att läsa detta.
Om någon ändå vill läsa artikeln finns den här.  Innehållsförteckningen kan ni titta på innan ni bestämmer er för att klicka på länken:
* 1 The Importance of Humility
* 2 Humility  vs. Shame
* 3 Humility in Actio

Klicka här för att komma tillbaka till början
Andra bloggar om: namnsdag, idag

Kommentarer
Postat av: Aniara

Få se, vilket skall jag fira idag då?
FÅr nog bli, var stolt över ditt mellannamndagen.
Det är så knepigt så det får ju aldrig vara med annars.
=)

Postat av: Leper

Hallå där! Lorenzos (eller Lars) dag är väl den 10 augusti?

/L

2006-03-10 @ 14:34:13
URL: http://www.autotrash.net
Postat av: Uffe

Anående Bell kan jag ge en del helt ovidkommande upplysningar, jag gick en gång en kurs på Ericson där ett levande lexicon (som hette Göran Boman) gav en massa konstiga fakta om allt som rörde telefonhistoria med mera (hans intressen omfattade allt). Jag vet inte om han lever nu, det här var för nästan trettio år sedan och jag beklagar om han inte tecknade ner allt han visste (och gav ut det). Jag har sällan lärt mig så många ovidkommande fakta på en kurs och dessutom var han så rolig så det var självklart att man lyssnade. Utöver det kunde karln berätta historierna under tiden han beräknade naturliga logaritmer i de exempel han redovisade på tavlan, jag har aldrig träffat på något liknande. Han hade introduktionen till kursen och lyckades med konststycket att på en dag lära ut allt som ingick i tvåveckorskursen, allt efter introduktionen blev bara repetition.

I alla fall, Bell utförde en del expediment som på sin tid var omöjliga och han använde en fuktad ulltråd för att överföra infomationen i stället för metalltråd som vi använder idag. Strömförsörjningen var ett problem men han lyckades tydligen på något mirakulöst sätt lösa det med några blybatterier(vet ej om det är sant, kan vara någon annan form av ackummelator), på den tiden inte direkt några standardprodukter men tydligen fanns någon annan innovatör tillgänglig i Scotland som kunde bidra med dessa.

Har vi plats för några sådana personer som Göran Boman och Bell idag, sådana som tänker helt annorlunda? I annat fall, hur kommer vi framåt?

PS Göran Boman var teknisk chef på Ericson T (transmission) och var en person som tänkte klart annorlunda. När medarbetarna började prata om behov av nya ledningar för att överföra information i höga hastigheter så sa han: "För att öveföra tvåmegabit (en fantastisk hastighet på den tiden) behövs inga nya kablar, det kan man överföra på vilket taggtrådsstängsel som helst". När han inte blev trodd i Ericson-koncernen anordnade han en förevisning hemma hos sig och lånade grannens taggtråd som åskådningsobjekt. Han hade givetvis rätt.

2006-03-10 @ 21:37:13
URL: http://ufan.blogg.se
Postat av: Uffe

Vad säger du, är Uasa bin Laden förr 1957? Hur är detta möjligt, jag trodde bara att det var födda positiva, trevliga människor det åtet!

2006-03-10 @ 21:50:43
URL: http://ufan.blogg.se
Postat av: Aniara

Alltså, det känns faktiskt som du flyttade iväg ganska långt bort . . .=(
Men du, en trevlig helg på dig!!
=)

2006-03-11 @ 05:40:11
URL: http://spaces.msn.com/members/AniarasPlace/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback