Seneca

Mera Seneca  4 f. Kr - 65 e. Kr får det bli, istället för att göra det jag borde göra.
Det skulle inte han ha gillat förstås, om tid sa han nämligen att
 ”vi slösar för mycket med den… om den får flyta hän i vällevnad och slarv, om den
 inte används för något förnuftigt ändamål…”
ja då märker man för sent att tiden redan har gått.
Men det är väl förnuftigt att sitta här eller …

Lucius Annaeus Seneca föddes in i romarrikets högsta aristokrati, var mycket lärd, mycket duglig och mycket förmögen. Han blev berömd som författare, talare och filosof.
Seneca var stoiker, och en stoiker låter sig inte bringas ur fattningen genom den yttre världens växlingar. Han är alltid lugn, att möta alla faror och prövningar - och framgångar - med fullständigt sinneslugn är stoikerns ideal och stolthet. En stoiker vill göra väl mot sina medmänniskor och, efter förmåga, förändra världen till det bättre.
En tid var han kejsar Neros lärare och främste minister men anklagades - förmodligen utan grund - för att ha deltagit i en sammansvärjning med syfte att störta kejsaren och blev dömd till döden.
Nero gav sin forne lärare förmånen att välja sitt dödssätt och ta sig själv av daga, vilket filosofen gjorde genom att i badet skära av sina pulsådror, så att han förblödde. 
 

”Ordet skall utsås, liksom sädeskornen. Hur små de än är,
har de en inneboende kraft som, när de faller i god jord,
låter dem spira upp mot ljuset.”
Så det kanske är klokt att tänka på vad man säger

Mera förnuftigt av Seneca
”Laster kan man lära sig även utan lärare.”

Javisst var det inte någon som sa att livet ska vara mitt universitet?
...Aaatjoo...
                                                                                       
Klicka här för att komma tillbaka till början

Kommentarer
Postat av: Mammaanna

Jag har hittat dig!
Och det är jag glad för!
Kram Mammaanna

Postat av: Pova

Hälsar givetvis på genast. Sober inredning, skönt för ögonen.
Det går klart snabbare att ta sig fram på den här sidan än i ditt MSN-space. En trevlig detalj är "Tillbaka"-knappen. Men...när jag klickar på den i den senaste bloggen kommer jag tillbaka till ditt MSN-space !?! De övriga "Tillbaka"-knapparna fungerar som de ska.
I övrigt lapar jag i mig information såsom jag brukar göra på din sida - fast det har jag kanske aldrig berättat? Du har så trevliga fakta att förmedla; ofta alldeles utan att jag behöver veta det men det är ju därför det är kul :)
Lycka till i ditt nya rum!
Kram från Pova

Postat av: Paula

Hej!Min lilla kisse är galen i toapapper (hushållspapper har jag slutat med helt av samma anledning). Står toadörren på glänt så har jag bara små smulor kvar att torka mig med! Och jag som köpt det mjuka lyxiga pappret! Tänk nu har jag blivit lite bildad igen, Seneca var det! Varje gång jag spelar spel blandar jag ihop gubbarna lik förbaskat.... likaså vilken era dom levde i.... Det går inte att tuta in allt i skallen, tydligen! Ja jag hoppas värken slutar lika plötsligt som den kom,annars får jag väl ta en kortisonspruta igen, jag har ständiga inflammationer i höfterna, men det brukar hjälpa, fast i axlarna får dom inte spruta längre, det gör för ont o hjälper sällan. Nä nu ska jag sluta pladdra o gå o lägga mig i min ensamhet.... nädå en jycke är kvar hemma, rottisen, o hon tar då plats! Kram Paula

2006-01-24 @ 21:56:56
URL: http://www.paulaz.se
Postat av: Anna-karin

hej pinglan...ta till dig allt jag kan ge..om jg kan ge nått någon gång..kramar om dig...och smeker din kind innan jag går..kram A

2006-01-24 @ 22:06:26
URL: http://anna-k67.blogspot.com
Postat av: Anna-Lys

Ja, kanske är alla vi Bloggnördar en sorts stoiker ... mitt lilla bidrag till världsaltets förändring ... är att på ett udda sätt ta upp våra rädslor ... belysa dem (självbelysning)... och senare i en ny blogg diskutera dem ... vända in och ut på ... hm det RETAR mig att PORNOBLOGGARNA ligger högst på alla rankningslistor ... mitt lilla försök i dag är väl en liten plask i dammen bara ... underbara kommentarer ... du är en sann konstvän. Sköt om dig kära Qilin :-)

2006-01-24 @ 23:04:57
URL: http://spaces.msn.com/members/Anna-Lys/
Postat av: Disa

Hej :)
Jag tycker dina stavelser var helt utmärkta ,,,,allihop :D
Eftersom det ordet inte finns med i Sv, ordakademin så kan det ju vara hugget som stucket med vad det heter...
Så ,,varför inte smileyholic!?!?!??!
Här var ju jättemysigt ;)
Fin sida du fått till ;)
Ha det gott ..
kram//Disa

2006-01-25 @ 06:15:53
URL: http://spaces.msn.com/members/disa64
Postat av: Amaltea

Klokskap klokskap....bra filosofi..från stoikerna...något alla tillmans skulle behöva i vart fall en liten bit.
För övrigt tyckte jag kontringen från byrålåda till handväska...var en riktigt liten klämmig ide...något för dom nya och unga inovatörerna att ta sig en titt på.....här har du det jättefint....men kommer det att räcka...får du utrymme för din keativitet här....ska du släppa spacet helt...eller kör du dubbelt ett tag för att testa??
kram

2006-01-25 @ 06:55:51
URL: http://spaces.msn.com/members/sinnesro/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback